Geen objecten gevonden

Woningcorporaties staan op tegen woningnood

Publicatiedatum: 03-10-2019

 

Bezwaar verhuurderheffing

Meer dan 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook OFW doet mee aan deze actie.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. Ook OFW ziet de wachttijden oplopen van 2 naar 3 jaar. Te verwachten valt dat mensen die in de Randstad geen huis kunnen vinden, gaan kijken of er elders wel woonruimte beschikbaar is. Ook de verduurzaming van woningen is een enorme uitdaging. In 2050 moeten de woningen klimaatneutraal zijn, dit vraagt een grote investering. 

“Het heeft niks met goed wonen van mensen te maken”
Truus Sweringa directeur bestuurder OFW: “OFW moest dit jaar ruim € 3,1 miljoen betalen voor de verhuurderheffing, daar komen de vennootschapsbelasting en andere belastingen zoals de ATAD nog eens bij. Bij elkaar gaat het om € 6,2 miljoen op de totale huurinkomsten van € 33 miljoen, heel veel geld dus. Bovendien wordt de verhuurderheffing elk jaar meer, omdat het gekoppeld is aan de stijging van de WOZ-waarde van woningen. Raar omdat de huren niet  zo snel stijgen als de koopprijzen voor woningen en de inkomens van huurders zeker ook niet.  In de Woningwet staat dat corporaties hun middelen moeten besteden aan de volkshuisvesting. OFW doet dit graag en dit is ook nodig. De verhuurdersheffing wordt gebruikt om de staatsschuld verder af te lossen en heeft dus niks met goed wonen van mensen met lage inkomens te maken.”

Twee maanden huur direct naar de staatskas
Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas door de verhuurdersheffing. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting wat kopers niet hoeven. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft, zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Wat OFW kan doen met € 3,1 miljoen
Met de ruim € 3,1 miljoen die OFW voor 1 oktober 2019 aan de staat heeft overgemaakt, kan OFW zo’n 16 woningen nieuw bouwen,  35 woningen volledig moderniseren en dus verduurzamen of zo’n 520 woningen voorzien van een duurzame installatie, zoals een hybride warmtepomp inclusief zonnepanelen. 

Subsidie nieuwbouw een druppel op een gloeiende plaat
De subsidie van € 1 miljard die de staat vanaf 2020 beschikbaar stelt voor het plegen van nieuwbouw is volgens OFW een druppel op een gloeiende plaat. Het bedrag wordt over 10 jaar uitgespreid. Als gevolg van de ATAD, een nieuwe belastingmaatregel, betalen corporaties volgend jaar 300 miljoen aan de staat, de subsidie is 100 miljoen, dus uiteindelijk betalen corporaties €200 miljoen meer. Sweringa: “OFW zou hiervan ongeveer € 100.000 ontvangen als de subsidie gelijkmatig wordt verdeeld.  Dan betaalt OFW alsnog € 6,1 miljoen aan de staat i.p.v. € 6,2 miljoen, geld dat niet geïnvesteerd kan worden in nieuwbouw, verduurzaming en betaalbaarheid.”
 
Woningcorporaties maken bezwaar
Woningcorporaties maken principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis, waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

 

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden