Partijen ondertekenen overeenkomst “Vroegsignalering”

Publicatiedatum: 25-09-2020

Mensen met betaalproblemen of geldstress op tijd geholpen

In de gemeente Dronten willen we dat iedereen meedoet en meetelt. Daarom start de gemeente vanaf oktober met een speciaal team dat inwoners met betaalproblemen of geldstress tijdig hulp aanbiedt. Het Team Geldstress bezoekt inwoners die achterstanden hebben in het betalen van de vaste lasten. Op 24 september ondertekende wethouder Peter van Bergen met Nathalie Crone manager Wonen van woningcorporatie OFW, Klaas van der Vies manager Schuldhulpverlening MDF, Vitens NV en de landelijke zorgverzekeraars, het Convenant Vroegsignalering Dronten.


De ervaring leert dat mensen pas laat aan de bel trekken bij financiële problemen. Dan zijn er vaak al grote schulden opgebouwd. Om dit voor te zijn, is het belangrijk inwoners op tijd en proactief hulp aan te bieden. Het Team Geldstress biedt deze gratis hulp. Om de inwoner te kunnen benaderen maakt het Team Geldstress – dat bestaat uit medewerkers van MDF - gebruik van de signalen van betaalachterstanden van de basisvoorzieningen: huur, zorgverzekering en gas, water en licht. Het Team Geldstress gaat onaangekondigd bij de inwoner op huisbezoek en bespreekt samen met de inwoner de financiële situatie. Inwoners hoeven overigens niet te wachten tot het team bij hen thuiskomt. Zij kunnen met betaalproblemen of geldstress ook altijd terecht bij het financieel spreekuur bij hen in de buurt.


Wethouder Van Bergen is blij met de komst van het team en het convenant:

 

Het is heel goed dat we samenwerken en dat we vanuit diverse richtingen signalen kunnen ontvangen over mensen die mogelijk betaalproblemen of geldstress hebben. We kunnen hen dan op tijd helpen. Nog voordat mogelijke achterstanden verder oplopen.

Ook OFW is blij met dit convenant met een gerichte aanpak voor mensen met meervoudige schuldenproblematiek. Nathalie Crone:

 

We hopen dat meer partijen zich hierbij gaan aansluiten. Dat draagt bij aan beter inzicht waardoor hulp zo goed mogelijk ingezet kan worden. 

MDF werkt samen met alle betrokken partijen om inwoners met betaalachterstanden tijdig ondersteuning te bieden. De uitvoerders vanuit MDF werken samen in het Team Geldstress. Klaas van der Vies van MDF zegt hier het volgende over:

 

Door er zo vroeg mogelijk bij te zijn, loopt de stress bij inwoners niet te hoog op. En hebben zij ruimte om te leren en problematische schulden te voorkomen.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden